Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Niet goede voornemens, maar goede acties veranderen je leven!

door Boele Ytsma op 1 januari 2014 om 22:21 over , , en
1 jan

Ik hou van de jaarwisseling. Het terugkijken op bijzondere momenten, het tellen van je zegeningen en het inventariseren van geleerde lessen. Maar ook vooruit kijken: het maken van plannen, het uitspreken van verlangens en het formuleren van doelen. Natuurlijk, het kan op elke willekeurige dag van het jaar – maar op 1 januari doe ik het ook echt.

Optimisten en realisten

Veel mensen hebben goede voornemens op 1 januari. Ze zijn optimistisch en vol goede wil. Stoppen met roken, anders eten, een eigen bedrijf starten, eindelijk het boek schrijven… het kan van alles zijn. Anderen zijn cynisch - of liever: realistisch -;  zij weten dat de levensduur van dergelijke intenties vaak niet langer is dan een paar weken. Sportscholen en diëtisten kennen het: de eerste dagen van januari is het druk. Maar het gros van de goedwillende starters zijn voor het eind van de maand hun plannen vergeten.

Ik begrijp allebei: de optimisten die hun intenties serieus nemen en de realisten die menen dat het verspilde moeite is. Allebei hebben een beetje gelijk, denk ik. Zonder intenties, zonder goede voornemens zul je nooit in beweging komen. Je moet een doel formuleren, je moet durven zeggen waar je heen wilt. Dat is het gelijk van de optimisten. Maar de realisten zeggen terecht: goede voornemens alleen brengen je nergens. Het zijn je acties die verandering brengen in je leven. Daar is niks tegenin te brengen.

Vier stappen

Ik denk dat het belangrijk is om beide te doen: goede voornemens hebben en goede acties doen. Ik zie vier stappen die je moet zetten richting werkelijke verandering.

1. Formuleer je doel, je wens, je verlangen. Laten we het de ‘goede voornemens’ noemen. Je wilt in 2014 eindelijk die 15 kilo overgewicht verliezen. Je wilt je kinderen gezond laten eten. Je wilt stoppen met roken. Je wilt piano leren spelen. Maak het zo concreet mogelijk. En je neemt je voor: dit jaar gaat het gebeuren.

Mijn persoonlijke intenties voor dit jaar zijn onder andere: een marathon lopen binnen 3:30 uur en elke week 1 boek (her)lezen dat over voeding en gezondheid gaat.

2. Maak het reëel en tastbaar. Alleen woorden zijn vaak niet genoeg. Stel je voor hoe je je voelt als je15 kilo lichter bent, je kinderen blaken van gezondheid, je niet langer rookt of je favoriete nummer speelt op de piano. Sluit je ogen en zie het voor je: voel het, ruik het, beleef het. Zo vaak als je kunt. Je verbeelding is een geweldige kracht in elk veranderingsproces.

Tijdens elke training voel en zie ik hoe het zal zijn om binnen 3,5 uur te finishen bij een grote marathon – ik voel de voldoening en trots en hoor het gejuich van supporters in mijn verbeelding. En tijdens het dagelijkse lezen stel ik me de stapel van 52 boeken voor die ik aan het eind van het jaar heb gelezen! Wat een verdiepingsslag zal ik daarmee maken!

3. Onderzoek wat je eerste stap is. Een groot doel kan je verlammen, omdat je niet weet waar je moet beginnen. De eerste stap kan zijn: op de weegschaal stappen en durven kijken hoeveel je nu werkelijk weegt, geen lolly’s meer kopen voor je kinderen, tegen iemand zeggen dat je stopt met roken of op internet zoeken naar een pianoleraar. En als die stap nog te groot is, maak dan de eerste stap nog kleiner. Je wilt een stap vinden die je vandaag nog kunt zetten. Niet morgen of volgende week, maar hier en nu.

Mijn eerste stappen zijn: een training van 16 kilometer, iemand vragen naar een trainingsschema voor een marathon sneller dan 3,5 uur en bepalen welk boek ik deze week ga lezen.

4. Zet die stap! Hier geldt het gelijk van de realisten: echte verandering in je leven vindt niet plaats met intenties, visualisaties of plannen maken, maar met daadwerkelijke stappen. Als jij vandaag het voornemen formuleert om gewicht te verliezen, je kinderen gezonder te laten eten, te stoppen met roken of piano te gaan spelen… zet dan vandaag nog een allereerste stap! Die stap laat zien of je werkelijk bereid bent om je voornemen werkelijkheid te laten worden.

Vandaag heb ik al mijn eerste stappen gezet!

Niet morgen maar nu

Wie voornemens heeft op het gebied van voeding, lifestyle en gezondheid, is bij De Planteneter aan het goede adres. Je kunt vandaag nog een stap zetten naar een duurzamer, energieker, gezonder en liefdevoller lifestyle.

Elke maaltijd is weer een nieuwe kans om je leven te veranderen. Je eerstvolgende maaltijd kan anders zijn. Doe het. Zeg niet: morgen of volgende week. Nee, doe het vandaag! Of je schrijft je in voor de gratis basiscursus planteneten of één van de vervolgcursussen. Als je dat al langere tijd overweegt, stel het dan niet langer uit – neem vandaag de beslissing.

Laat eens weten wat jouw plannen zijn voor dit nieuwe jaar. En vooral: wat is de eerste stap die je gaat zetten? 

Ik wens je een gezond, overvloedig, liefdevol en energiek jaar!

Boele Ytsma

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!